Prioriteringar - ack så lurigt men så viktigt

Att prioritera bland mängden idéer och utvecklingsförslag är inte alltid lätt. Inte minst när du tycker att "allt är ju viktigt!" eller att inget bör missas. Men saken är ju att väldigt få organisationer eller personer klarar av att jobba med alla goda idéer samtidigt. Och helst parallellt med allt löpande dagliga arbete. Och vågar du ställa dig frågan vilka som är topp fem kring prioriterade åtgärder OCH vilka fem saker som särskilt bör värnas/förstärka gör du ofta både organisationen och dig själv en stor tjänst. Hur svårt det än kan kännas att välja bland alla goda idéer. 

 Jag har förmånen att under en längre period arbeta med en medelstor idéburen organisation och har undersökt den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön. Både kvantitativt och kvalitativt. Idag presenterades resultaten för hela organisationen och det gemensamma arbetet med att just prioritera påbörjades aktivt. Vi ska så klart inte förenkla komplexa verkligheter, men kanske kan en av modellerna som vi använde idag hjälpa andra organisationer när det blir dags att göra konkreta prioriteringar? Se frågorna som ett av flera verktyg, inte det enda. Ett stöd i att försöka röra sig från tanke till handling. Thinkandact helt enkelt. 

upload.jpg

Prioriteringar och ett verktyg för.