Förvaltarprogrammet - för dig som vill att tiden står still

Vem vill inte utvecklas? Lära sig nya viktiga saker? Eller kanske lära om? Jag har för skojs skull ibland lekt med tanken och skämtat om idén att någon gång i livet bjuda in till ett förvaltarprogram. Alltså, ett slags utvecklingsprogram där du lär dig att inte förändra något, ingenting! Du ska inte förändras själv, inte vilja röra dig i någon riktning, du vill helt enkelt inget annat än att allt ska vara exakt som det är eller alltid har varit. Tänk vilken grej det kunde bli! Här snackar vi kreativt tänkande utanför boxen. Eller?

Jag måste erkänna - jag känner mig inte bekväm i att sparka igång ett förvaltarprogram. Där grundidén skulle vara att behålla alles - arbetssätt, beteenden, mål med mera - som det alltid har varit. För så ser väl (?) varken arbetslivet, civilsamhället eller ens livet i stort ut? Går det ens? Vill vi?

Jag fortsätter nog att tro på idén om att driva utvecklingsprogram, skapa mötesplatser, främja lärande i olika kreativa pedagogiska former, satsa på att det mesta går att skruva, förädla, förfina. I livet, arbetslivet och i civilsamhället. Individuellt och som organisation. Om du och din organisation nu råkar vara nyfiken på hur ni skulle kunna arbeta med utveckling, lära er att lära (brukar kallas deuterolärande) eller vill få lite hjälp på traven - titta gärna in här eller varför inte här om du är extra nyfiken på pedagogik? Ta del av några tips, fördjupa dig i en fråga eller hör av dig för en fika.

Och är du särskilt intresserad av hur ett utvecklingsprogram kan genomföras, för chefer, medarbetare eller förtroendevalda - kanske i form av ett mentorskapsprogram - surfa in här.

Välkommen till Thinkandact!