Back to All Events

Hur kompetent måste en politiker vara?

Måste du vara expert på din portfölj av frågor? Om du exempelvis är kulturminister - behöver du då ha en bakgrund som kulturarbetare för att få den legitimitet rollen kräver? För att göra ett bra arbete i ministerrollen? Måste du vara ekonom eller ha varit förtroendevald till ekonomiroller för att vara en bra finansminster? Ha varit militär eller aktiv i en frivillig försvarsorganisation för att få legitimitet som försvarsminister? Eller är det rentav klokt att snarare ha andra kompetenser i ryggsäcken än de du formellt ansvarar för eller ska företräda?

Ja, hur kompetenta måste våra förtroendevalda egentligen vara? Vad är rimligt? Ska vem som helst - i teorin - kunna vara förtroendevald? Hur viktiga är fackkunskaper och kännedom om kärnverksamhet kontra ledarförmåga och kommunikationskunskap? Hur står sig erfarenheter förvärvade genom formell utbildning mot informellt lärande? Förväntningarna vi har på politiker, inklusive ministrar, skiftar. Detsamma gäller våra idealbilder av andra förtroendevalda i civilsamhällets många organisationer. Inte bara valberedningar bör ställa sig frågor som: Måste förtroendevalda vara kunniga i organisationens kärnverksamhet när det finns ett avlönat kansli? Hur ser kravprofilen ut för våra förtroendevalda? För våra ministrar? Och vad väger tyngst meritmässigt när kompetens diskuteras?

Vid Thinkandacts frukostseminarium Hur kompetent måste en politiker vara? fokuserar vi på frågor kopplade till rollen som förtroendevald och kompetens. Medverkar under seminariet gör:

  • Helene Öberg, statssekreterare (MP) hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind, tidigare statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin

  • Nina Larsson, förbundsschef på Studieförbundet Vuxenskolan, tidigare bland annat partisekreterare hos Liberalerna/Folkpartiet och riksdagsledamot (L)

  • Ola Segnestam Larsson, ekonomie doktor, forskare och verksam vid Ersta Sköndal högskola och åren 2018-2021 innehavare av en Flexit-tjänst på Bräcke diakoni, och som bland annat skrivit om kompetensfrågorna bland förtroendevalda i civilsamhället

  • Johan Welander, Thinkandact, moderator och programledare för #Detandraarbetslivet.

Anmäl dig till seminariet här.

Praktiskt

8.15-8.30 Fika och mingel

8.30-10.00 Seminarium

OBS! Begränsat antal platser till evenemanget så säkra din plats redan idag. Seminariet är kostnadsfritt, men är du anmäld och inte kommer faktureras en ”no show”-avgift på 300kr ex moms.

Om #Detandraarbetslivet

Thinkandact har tagit fram och programleder konceptet #Detandraarbetslivet. Inom det erbjuds seminarier, berättelser och möten som lyfter avgörande frågor för människa, arbetsliv, civilsamhälle och organisation. Ledande företrädare delar idéer, provtänker och samtalar i en kreativ miljö. 4-6 evenemang genomförs per år.

Ta del av fler av Thinkandacts aktiviteter här.  Följ diskussioner kring seminariet - eller se det livestreamas - via Thinkandacts Facebooksida.